Hücre hayatın temel birimidir. Bazı organizmalar, bakteri gibi tek bir hücreden oluşur, diğerleri ise trilyonlarca hücreden oluşur. İnsan da hücrelerden oluşur.Hücre kelimesi, Latince küçük bölme anlamına gelen “cellula” kelimesinden Robert Hooke tarafından isimlendirilmiştir.
İçindekiler →
Robert Hooke, mikroskopla incelediği şişe mantarının yan yana bitişik bölümlerden oluşan bir yapıya sahip olduğunu görmüş ve içleri boş ve etrafı çevrili olan bu yapılara “hücre” (“cellula”) ismini vermiştir.
Bazı hücrelere çok parça ve fonksiyon vardır. Birçok hücrenin sahip olduğu ana bileşenlerden bazıları şunlardır:
Hücrenin içindeki çekirdek, ribozom ve lizozom gibi makineler organeller olarak adlandırılır.
Solda Ökaryot ve Sağda Prokaryot Hücreleri
Çok farklı türde hücreler vardır. Her hücre tipi farklıdır ve farklı bir işlev gerçekleştirir. İnsan vücudunda, ayaklarımızdan omuriliğimize kadar uzun olabilen sinir hücreleri var. Sinir hücreleri vücudun etrafındaki mesajların taşınmasına yardımcı olur. Ayrıca düşünmemize yardımcı olan milyarlarca küçük beyin hücresine ve hareket etmemize yardımcı olan kas hücrelerine sahibiz. Vücudumuzda işlev görmemize ve hayatta kalmamıza yardımcı olan daha birçok hücre var.
Çok çeşitli hücreler olmasına rağmen, genellikle iki ana kategoriye ayrılırlar: prokaryotik ve ökaryotik.
Prokaryotik hücre, nükleus içermeyen basit, küçük bir hücredir. Prokaryotik hücrelerden yapılan organizmalar, bakteriler gibi çok küçüktür. Prokaryotik hücrenin üç ana bölgesi vardır:
Bu hücreler tipik olarak prokaryotik hücrelerden çok daha büyük ve daha karmaşıktır. Hücrenin DNA‘sını barındıran tanımlı bir hücre çekirdeğine sahipler. Bunlar bitkilerde ve hayvanlarda bulduğumuz hücre türleridir.
Daha Fazla Bilgi İçin: Ökaryot Ve Prokaryot Hücreler