Kobalt, 1735 yılında İsveçli kimyacı George Brandt tarafından keşfedildi. Elementi izole etti ve daha önce bizmuttan olduğu düşünülen mavi camın renginin kaynağı olduğunu kanıtladı.
Kobalt bileşikleri antik tarih boyunca Antik Çin ve Roma gibi medeniyetler tarafından mavi cam ve seramik yapmak için kullanılmıştır.
Kobalt, adını “goblin” anlamına gelen Almanca “kobalt” kelimesinden alır. Madenciler, cevher madenciliği konusunda batıl inançları olduğu için kobalt cevherine bu isim verdi.
Kobalt, periyodik tablonun dokuzuncu sütunundaki ilk elementtir. Geçiş metali olarak sınıflandırılmıştır . Kobalt atomları en fazla izotopda 27 nöron ve 27 elektron ve 27 proton içerir.
Standart koşullar altında kobalt, mavimsi beyaz renkli, sert ve kırılgan bir metaldir. Doğal olarak manyetik olan birkaç elementten biridir . Kolayca manyetize edilebilir ve yüksek sıcaklıklarda manyetizmasını korur.
Kobalt sadece biraz reaktiftir. Havadaki oksijen ile yavaşça reaksiyona girer. Kobalt (II) oksit, kobalt (II) florür ve kobalt sülfit gibi diğer elementlerle birçok bileşik oluşturur.
Kobalt, hayvan yaşamı için de önemlidir. Vücutta belirli enzimleri oluşturmak için kullanır. Aynı zamanda B 12 vitamininin bir bileşenidir.
Kobalt, doğada bulunan tek bir kararlı izotopa sahiptir: kobalt-59.
Kobalt, -3’den +4’e değişen oksidasyon durumları ile birlikte bulunur. En yaygın oksidasyon durumları +2 ve +3’dur.
Kobalt serbest element olarak bulunmaz, ancak Dünya’nın kabuğundaki minerallerde bulunur. Kobalt cevherleri arasında eritrit, kobaltit, skutterudit ve glaucodot bulunur. Kobaltın çoğunluğu Afrika’da çıkarılır ve nikel, bakır, gümüş, kurşun ve demir gibi diğer metallerin madenciliğinin bir yan ürünüdür.
Madencilik yapılan kobaltın çoğu, korozyona çok dirençli olan ve yüksek sıcaklıklarda kararlı olan süper alaşımlarda kullanılır.
Kobalt ayrıca boya, mürekkep, cam, seramik ve hatta kozmetikte mavi renklendirici bir ajan olarak kullanılır.
Kobalt için diğer uygulamalar arasında piller, endüstriyel katalizörler, elektrokaplama ve güçlü mıknatıslar bulunur.