Lastik kauçuk kort bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasalların birleşmesi ile oluşur.Araçların yere temas sağladığı en önemli parçasıdır.Lastik içine basılan hava ile hem takılı olduğu aracı hemde üzerindeki yükü taşımaya yarar.
İçindekiler →
Sırt: Lastiğin yer ile temas ettiği bölge
Omuz: Sırt ile yanağın birleştiği yerdir ve kauçuktan yapılır.
Yanak: Lastiğin topuk ve omuz bölgesinin arasında kalan lastiğin esnek olmasını sağlayan,tanıtıcı etiketin olduğu bölgedir.
Topuk: Lastiğin janta temas ettiği bölgedir.
Lastiğin üzerinde bulunan bilgileri okuyarak o lastik hakkındaki tüm bilgileri öğrenebiliriz.Harfler lastiğin kimliğini oluşturur.
Lastiğin hangi araçlarda kullanılabileceğini tanımlar.P harfi olursa bunun binek otomobil olduğunu, LT harfleri ise kamyonet/minibüs lastiği olarak kullanılabileceğini belirler.
Lastik genişliği,iki yanak arası mesafeyi mm cinsinden ölçerek bulunur.Bu lastik 215 mm genişliktedir.
Lastik kesit yüksekliğinin,lastik genişliğiyle oranıdır.65 rakamı genişliğin %65’ine eşit olması anlamı taşır.
Bu lastiğin nasıl oluştuğunu açıklar.”R” harfi gövdenin kat kordonları anlamına gelen Radyal kelimesinin baş harfidir.Bu kordonlar,lastik boyunca iki damak arasına radyal bir şekilde uzanır ve lastiğin gövdesini oluşturan katmandır.”B” lastiğin konvansiyonel bir yapıya sahip olduğunu gövdedeki kat kordonlarının lastik boyunca iki damak arasının çapraz olarak uzandığı ve katlarda birbirini desteklemesi için farklı yönlerde yerleştirilmiş olur.
Jantın bir uçtan diğer uca genişliği anlamına gelir.Bu jant 15 inç çapındadır.
Bir lastiğin,doğru şekilde şişirildiği zaman taşıyabileceği azami yükü gösterir.Azami yük lastiğin başka bir kısmında da belirtilebilir.
Lastikte azami olarak gidilebilecek hızı gösterir. H lastiğin azami hizmet hızının saatte 210 km olduğu anlamına gelir.Bu sınır üzerindeki harflere göre değişir.
Lastiğin,ABD Ulaştırma Bakanlığı (DOT) tarafından güvenlik standartlarına uygunluk anlamına gelir ve buna verilmiş olan koddur.
ABD Ulaştırma Bakanlığınca geliştirilmiş bir kalite sınıf sistemidir.