Lupus (Sistemik Lupus Eritematomus), nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi yoktur, ancak uygun tedaviyle semptomların şiddeti azaltılabilir. Bu hastalık, yaş, cinsiyet, bölge vs ne olursa olsun herkesi etkileyebilir.
Lupus sonsuza dek kronik, otoimmün, inflamatuar bir hastalıktır. Bununla birlikte, bu hastalık bir Fransız doktor Pierre Cazenave tarafından yalnızca 1851’de tanımlandı ve adlandırıldı. Bu hastalığın en belirgin belirtisi cildin yüzeyinde pul pul döküntülerin varlığıdır.’Lupus’ kelimesi Latince kelimedir ve bu durumun kurdun izlerine benzeyen kelebek şeklinde döküntüleri nedeniyle uygundur.
Bağışıklık sistemimiz bizi yabancı maddelerin saldırılarından korumak için tasarlandı. Lupus’dan mustarip insanlar için, bağışıklık sistemi arızalı ve sağlıklı vücut hücreleri ile dokuları yok etmeye başlıyor. Bağışıklık sistemi, yabancı cisimlerin ve vücut dokularını ayırt edemez, böylece vücudun kendi dokularını ve organlarını yok eder.
Bu otoimmün hastalığın sonucu saldırıya uğramış doku ve organların iltihaplanmasıdır. Lupus eklem, kalp, cilt, akciğerler, böbrekler, kan damarları ve hatta beyin gibi vücudun farklı bölgelerine zarar verebilir. Enflamasyon tedavi edilmezse, hayati organların ciddi ölümüne ve hatta ölüme yol açabilir.
Farklı Lupus türleri şunlardır:
Lupus belirli bir yaş veya cinsiyete bağlı olamaz. Bununla birlikte, erkeklerle karşılaştırıldığında sıklıkla etkilenenler kadınlar. Lupus’un daha fazla sayıda kadını etkilediği tespit edildiği için, bilim insanları östrojen gibi kadın hormonlarıyla bir bağlantısı olduğunu düşünüyorlar. Bu hastalık hakkında en üzücü şey, kimsenin neden ne olduğunu bilmiyor olmasıdır. Birkaç faktörün birleşiminin tetiklediğine inanılıyor. Bununla birlikte, hafifletici gerçek, lupusun bulaşıcı olmadığıdır. Bir kişiden başkasına geçmez, kanser veya AIDS ile ilgisi yoktur. Ailede lupus öyküsü olanlar, hastalığa yakalanma olasılığı diğerlerine kıyasla % 5 daha yüksektir.
kişiden kişiye ve türüne göre değişir. Bununla birlikte, sık görülen semptomların bazıları şöyledir:
Bu yaygın semptomların yanı sıra, baş dönmesi, baş ağrısı, depresyon, karışıklık, anksiyete, anemi ve nöbetler gibi olağandışı semptomlar da vardır. Bu belirtiler rastgele ortaya çıkabilir.
Lupus’u teşhis etmek kolay değildir.Başlangıcından sonra, aslında doktorun teşhisi aylar ya da yıllar alabilir. Doktor, bu hastalığı teşhis etmek için kan testleri, cilt ve böbrek biyopsisi vb. yapabilir. Bu hastalığın tedavisi yoktur, ancak uygun tedavi semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olacaktır.