Organik kimya, element karbonunu içeren bileşiklerin çalışmasıdır . Bu biyokimya, tıp ve malzeme bilimi gibi diğer bilimlerle örtüşen geniş bir konudur. Organik kimyagerler organik bileşiklerin özelliklerini, yapılarını ve kimyasal reaksiyonlarını inceler.
İçindekiler →
Karbon, tüm canlı organizmalar için merkezi unsurdur. Dünyadaki tüm yaşamın temelini oluşturur. Bilim adamları, karbon ve organik bileşikler üzerinde çalışarak, yaşam, insan vücudu ve nasıl çalıştığı hakkında daha fazla şey öğrenebilirler.
Çoğu organik molekül, ekli diğer elementlerin atomları ile uzun halkalardan veya karbon atomlarının zincirlerinden oluşur. Organik bileşiklerde bulunan karbon (C) haricindeki ortak elementler hidrojen (H), oksijen (O), azot (N), fosfor (P) ve sülfür (S) içerir. Bazı organik molekül örnekleri şunları içerir:
Bazı tiplerde organik bileşikler vardır. Bilim adamları bunları karbon grubuna ek olarak grupta ortak olan element türüne göre fonksiyonel gruplara ayırırlar. Bu gruplar benzer özelliklere sahiptir, çünkü benzer moleküllere sahiptirler.
Hidrokarbonlar, sadece hidrojen ve karbon atomlarından oluşan fonksiyonel bir organik bileşikler grubu oluştururlar . Hidrokarbonlar grubu içinde alkanlar gibi başka gruplar vardır. Alkanlar arasında etan, propan, metan ve bütan bulunur. Bu bileşiklerin çoğu, ısıtma ve pişirme için kullanılır. Diğer hidrokarbon grupları alkenler ve alkinlerdir.
Karbonun organik bileşikler oluşturmak için birleştirdiği diğer elementler arasında oksijen, azot, kükürt, fosfor ve bor bulunur.
Organik sentez, organik bileşiklerin üretilmesi işlemidir. Her gün kullandığımız birçok ürün, büyük fabrikalarda üretilen organik bileşiklerden yapılır. Bunların örnekleri arasında plastikler, alkoller, kauçuk ve boyalar bulunur.
Organik kimyanın karbon içeren bileşiklerin çalışması olduğunu öğrendik. Biyokimya ise biyolojik sistemlerde kimyasal işlemlerin incelenmesidir. Bu iki bilim, çoğu zaman organik bileşikler birçok kimyasal süreçte önemli bir rol oynadığı için üst üste gelir.